Gepost door: Frank de Zanger | april 4, 2022

Stuurlieden en Scheepswerktuigkundigen komen van verschillende planeten. post 7

EEN SCHRIJVER GAAT WEER SCHRIJVEN 7

STUURLIEDEN EN SCHEEPSWERKTUIGKUNDIGEN KOMEN VAN VERSCHILLENDE PLANETEN

Als je een roman wilt schrijven, waarvan het verhaal zich afspeelt op een cruiseschip, dan zal je je moeten verdiepen in het ‘varen’. Nou ben ik een kleine twee jaar Environmental Officer geweest bij de Holland America Line … en dat helpt.

Stuurman
Scheepswerktuigkundige

Om te weten hoe het toegaat op cruiseschepen, moet je weten dat er twee groepen zijn onder de bemanning die niet mét en niet zonder elkaar kunnen leven. En dat zijn de Stuurlieden en de Scheepswerktuigkundigen. Deze Deck Officers en Engineering Officers komen van verschillende planeten. Stuurlieden zijn in de regel extravert, makkelijke praters, en zijn gevoelig voor de glamourzijde van het vak. Scheepswerktuigkundigen zijn vaak wat introvert. Het zijn no nonse figuren, harde werkers, minder gevoelig voor rangen en standen. Maar ze weten dat hun kennis en ervaring de kern is voor het functioneren van het schip. Een willekeurige passagier zou – als het nodig was – op de brug nog een poging kunnen doen om het schip te sturen, maar losgelaten in de Engine Controle Room beneden in het schip is hij volledig verloren. Stuurlieden en Scheepswerktuigkundigen kunnen elkaar voor achterlijke gladiool uitschelden en toch de volgende morgen bij de koffie en de koekjes naast elkaar zitten tijdens de wekelijkse stafvergadering.

Om het beeld compleet te maken: behalve het Deck Department en het Engine Department hebben we nog het Hotel Department. De hotelafdeling is de grootste sectie van het schip. Het verdienmodel van cruisen is daar volledig op gericht. De hotelmanager is dus een belangrijk staf officier aan boord, maar … hij is niet echt een zeeman. Hij heeft iets met eten bereiden en mensen goed onderdak verlenen, maar dat zou hij ook aan land kunnen doen. Hoe dan ook, de drie genoemde stafofficieren hebben een kleine honderd jaar de scepter gezwaaid op de passagiersschepen, totdat – uit nood geboren en nog niet zo lang geleden – nummer vier zijn intrede deed: ja, de milieumanager aan boord, de Environmental Officer.

Frank de Zanger, 4-4-2022, contact: fdezanger@tournesol.nl

Krijgt u deze post via e-mail, klik dan op https://frankdezanger.com voor een betere presentatie.

* * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesolhttp://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: