Gepost door: Frank de Zanger | mei 9, 2022

Ben je als schrijver relevant?

Wat maakt een schrijver relevant? Wat maakt mij als schrijver relevant?

Je kunt jezelf als schrijver proberen relevanter te maken door van je te laten horen – in feite door reclame voor je zelf te maken.

Ik besef – omdat ik tot nu toe altijd schreef naast een voltijd baan – dat ik weinig van mij heb laten horen. Ik heb niet overal mijn kop laten zien. Niet in bibliotheken, niet in boekhandels, niet door het geven van lezingen, het schrijven van columns, of door optredens in praatprogramma’s.

Als ik probeer na te gaan of ik als schrijver relevant ben, dan moet ik kijken naar de onderwerpen waarover ik schreef en naar het aantal lezers van mijn boeken. Dat lijkt mij voor mijzelf een acceptabele methode.

Zijn de onderwerpen waarover ik schreef relevant?

In ‘EEN ZEE VAN ZACHT GERUIS’ (1997), spelend in Sri Lanka, schreef ik over de vraag of onze westerse visie op werk nog wel deugt.

In ‘NOBEL WAS HIJ’ (1999), schreef ik over de noodzaak om op zonne-energie over te stappen.

In ‘DE RING’ (2010), zich afspelend in het decor van St. Petersburg, gaat het over vertrouwen en geloven in je zelf.

In ‘GEZIEN DE GEKTE’ (2014), staat de inval in Irak centraal; het ongeloof over – nu na de inval in Ukraïne – de één na stomste inval in de moderne geschiedenis.

Als ik in de lezersaantallen duik van mijn boeken, dan kom ik tot het volgende:

De verkopen van mijn fysieke boeken zijn zeer wisselend geweest en fysieke boeken doen het alleen goed direct na publicatie. Als ik kijk naar de aantallen van mijn boeken die worden uitgeleend door de Koninklijke Bibliotheek, dan kom ik tot het volgende resultaat:

Vorig jaar (2021) werden mijn vier romans in totaal 668 keer uitgeleend (bron: Centraal Boekhuis). Dat betreft e-boeken en luisterboeken. We hebben het over boeken die niet recent zijn uitgekomen. Ik schreef ze in de periode 1997 – 2014.

Ik trek zelf de conclusie dat ik relevant ben geweest als schrijver. De lezer mag zelf oordelen.

Ben ik nu relevant als schrijver met het boek dat ik nu aan het schrijven ben? Een boek dat niet af is, blijft altijd een geheim, maar ik wil er wel wat over kwijt. Ik heb al verteld dat het verhaal zich afspeelt op een cruiseschip. Een heel beperkte omgeving; wat dat betreft is er overeenkomst met ‘GEZIEN DE GEKTE’, dat zich afspeelt in een hotel in Amsterdam. Ik wil ook nog wel kwijt dat het verhaal zich afspeelt in 2008, maar dat het verhaal toch actueel is. Relevant dus.

Het laatste dat ik kwijt wil over mijn boek in wording, is dat het verhaal zich ontwikkelt als een volbloed thriller. Het wordt dus een thriller … met relevantie.

*

Het delen van dit bericht wordt gewaardeerd!

Frank de Zanger, 9-5-2022, contact: fdezanger@tournesol.nl

Krijgt u deze post via e-mail, klik dan op https://frankdezanger.com voor een betere presentatie.

* * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesolhttp://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: