
EEN SCHRIJVER GAAT WEER SCHRIJVEN 6
PIKORDE OP CRUISESCHEPEN
Als je een roman aan het schrijven bent, waarvan het verhaal zich afspeelt op een cruiseschip, dan loop je tegen de pikorde aan onder de bemanning. De organisatie op een cruiseschip is heel hiërarchisch opgebouwd. Een beetje zoals in een legereenheid, zij het dat het op een cruiseschip uiteindelijk om de fun gaat en in het leger helaas niet. Die sterke hiërarchie is noodzakelijk om een complex geheel – wat een cruiseschip is – te managen. Als niet iedereen zijn plaats kent en precies weet wat hij of zij moet doen – of dat nou in de machinekamer is, of in de wasserij, of in de keukens en de restaurants, of op het dek om het schip aan te leggen of los te gooien, bij onderhoud, of hoog op de brug – dan loopt de zaak in het honderd en zal een cruiseschip nooit op tijd in de afgesproken havens aanleggen. Ook zal de veiligheid op een cruiseschip aanzienlijk afnemen als de zaak niet strikt georganiseerd is. Op middelgrote cruiseschepen heb je al een bemanning van ca. 600 en een aantal passagiers van ca. 1200. Op grote cruiseschepen moet je rekenen op een bemanning (inclusief vrouwen) van ca. 2000 en een aantal passagiers van ongeveer 6000. Bij deze getallen wordt de noodzaak van een strakke organisatie duidelijk. Iedereen heeft ook zijn eigen segment. Er is niemand meer op een cruiseschip die van alles op de hoogte is. Alleen met samenwerking is zo’n schip nog te bestieren.
In het hogere echelon is de hiërarchie af te lezen op de uniformen. Met gouden strepen en krullen wordt op de schouders of op de mouwen aangeven ‘waar je staat’. Het is merkwaardig dat de officieren van het Deck Department een krul hebben bij hun strepen, terwijl dat niet zo is bij de officieren van het Engineering Department. Ik heb begrepen dat de krul wordt gegeven als je in dienst bent in een land met een koningshuis, maar waarom de één de krul wel krijgt en de ander niet, is mij niet duidelijk.
Wat absoluut verbonden is aan mariene uniformen, is glamour. Dat speelt bij de officieren, maar zeker ook bij de passagiers op een cruiseschip. Je wilt zien wie dat immense schip bestuurt en laat varen en je wilt je daar veilig bij voelen. Je wilt er wat van meemaken. Dat is ook de reden dat de Captain’s Dinners – waarbij de heren officieren aanschuiven – op cruiseschepen zo populair zijn. Je zou wel eens naast zo’n type willen zitten, die je anders bijna niet te zien krijgt, en je wilt ook wel eens aan die goud-gestreepte epauletten plukken als je een wijntje op hebt. Het kan allemaal; het is bij de prijs inbegrepen.
Lees de nieuwe spannende roman van Frank de Zanger: ‘ms ZEEPAARD’. Te koop/te bestellen bij uw boekhandel en bij de webshops. ‘Ms ZEEPAARD’: spannende fictie; paperback, 258 blz; prijs € 19,50. Uitgeverij Tournesol, ISBN: 978-90-820784-3-5.
‘ms ZEEPAARD’ combineert spanning, ontspanning en humor met zaken die er toe doen. Vaar mee op ‘ms ZEEPAARD’ en beleef een cruise die je niet snel zal vergeten!
Ondersteun je lokale boekhandel en bestel daar! Ook online, b.v. via Libris.nl
Hieronder: strepen en posities.

4e stuurman 3e stuurman 2e stuurman

1e stuurman/Chief Officer kapitein/Captain

4e WTK 3e WTK 2e WTK, Environmental Officer

1e WTK/Hoofdwerktuigkundige/Chief Engineer
Frank de Zanger, update 1-5-2023.
Krijgt u deze post via e-mail, klik dan op https://frankdezanger.com voor een betere presentatie.
* * *
Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesol: http://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl
Interessant!
Leuk om te weten Frank.
LikeLike
By: Liesbeth on maart 3, 2022
at 13:18
Hoi Liesbeth, ja een heleboel zaken kom je pas te weten als je een tijd meevaart op een cruiseschip.
LikeLike
By: Frank de Zanger on maart 3, 2022
at 13:25
leuk, aansprekend verhaal!! liefs
Anja
>
LikeLike
By: Anja De Zanger on maart 3, 2022
at 14:06
Hai Anja, dank je. Er komt meer in de loop van het schrijfproces!
LikeLike
By: Frank de Zanger on maart 3, 2022
at 16:25