Gepost door: Frank de Zanger | december 15, 2021

1985 De Atlantische Oceaan over op een voormalig Holland America Line schip. post 3

ms Stefan Batory, voormalige Maasdam IV (bron: Droomschepen, Arne Zuidhoek, 1997). Lengte 153 m, aantal passagiers 842, bemanning 304, snelheid 16,5 knopen.

EEN SCHRIJVER GAAT WEER SCHRIJVEN 3

Archief

Mijn archief bestuderend in verband met mijn nieuwe roman, raak ik weer thuis op cruiseschepen. Dat wil zeggen eigenlijk op één cruiseschip, want ik duik in het schip waar ik de meeste ervaring heb opgedaan. Ik begin weer te voelen hoe het was om in mijn vrije tijd op het Upper Promenade dek – van achtersteven naar boeg – te wandelen van de luxe eetzaal, met panoramisch uitzicht, langs de bibliotheek, de piano bar, het casino, langs het 3 verdiepingen hoge atrium en de boutique naar het balkon van het theater. Ik beleef weer de vage oliegeur in de machinekamer en het uitzicht vanaf de brug. Maar op welk dek was de officiers bar? Er is nog veel uit te zoeken.

Oorontsteking

Maar, ik moet een belofte invullen. In één van mijn vorige posts meldde ik dat ik al in 1985 op een schip van de Holland America Line (HAL) voer. Dat wil zeggen een voormalig HAL-schip, want wat eens de Statendam IV was, kwam in 1968 in Poolse handen en werd omgedoopt in de Stefan Batory. Op deze Stefan Batory maakte ik de overtocht over de Atlantische Oceaan, van Montreal via Londen naar Rotterdam, niet als bemanningslid maar als passagier.

Hoe kwam ik in 1985 op dat schip terecht? Ik werkte als hydrogeoloog en milieukundige voor een groot adviesbureau en ik had werkelijk niets te maken met de nautische wereld. Het enige wat in mijn leven met varen te maken had, was het feit dat ik op mijn elfde jaar leerde zeilen en op mijn twaalfde jaar zelf een zeilbootje had.

Het is een bizar verhaal. In 1985 ging ik met vrouw en 2 kleine kinderen voor een korte vakantie naar mijn zwager in de USA. Hij woonde in Virginia in een bungalow met een leuk speels zwembad. Het was lekker zonnig weer en dus gingen we het water in. Dat ging een paar dagen goed, tot ik oorpijn kreeg. Mijn linker oor begon vervelend op te spelen en werd zelfs gemeen pijnlijk. Er zat niets anders op dan naar de dokter te gaan.

De dokter had de volgende conclusie: een ernstige binnen- en buitenoorontsteking; antibiotica slikken en laten uitzieken. Er stond veel druk op mijn oor; vliegen was voorlopig geen optie. Bij mijn tweede bezoek aan de arts kondigde ik mijn aanstaande vertrek aan; de vakantie was immers afgelopen. De arts hoorde het aan en zijn dringende advies was om voorlopig niet te gaan vliegen. Hij liet duidelijk weten dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijk zou zijn voor wat er zou kunnen gebeuren. En dat zou het scheuren van het trommelvlies kunnen zijn en nog meer ellende waarvan ik de details niet meer weet.

Boot

Het uitzieken van het oor kon nog weken duren. Wat te doen als je niet mag vliegen? Het kostte wat verbeeldingskracht, maar de boot kwam al snel boven drijven. Een absurd idee om anno 1985 met de boot van Noord Amerika naar Europa te reizen, maar ik moest er mee aan de slag. Dat werd bellen met de verzekeringsmaatschappij, met mijn baas in Nederland, en met reisorganisaties. De verzekeringsmaatschappij was sceptisch. “Probeert u eens uw neus dicht te knijpen en dan te persen, wat gebeurt er dan?“ En meer van die geweldige adviezen. Uiteindelijk gingen ze akkoord; ze zouden voor mij de overtocht regelen.

Queen Elisabeth 2 of Stefan Batory?

Intussen ging ík ook informeren bij reisbureaus. Ik kreeg bericht dat de Queen Elisabeth 2 (QE 2) in New York lag aangemeerd, over een week zou vertrekken, en dat deze ocean liner mij in 3 dagen naar Londen zou brengen. Ik moet zeggen het gaf kriebels in mijn maag bij de gedachte dat ik op dit roemruchte schip de Atlantische Oceaan zou oversteken.

Maar, de verzekeringsmaatschappij had iets heel anders voor mij in petto. Ze hadden gevonden dat in Montreal een Pools passagiersschip zou aanmeren, dat mij in 10 dagen via Londen naar Rotterdam kon brengen. Het was wel duidelijk dat prijstechnisch de keuze op de Stefan Batory ging vallen.

Ik moest nog wél even wachten tot ms Stefan Batory in Montreal ging aanmeren. Intussen vlogen vrouw en kinderen op de geboekte datum terug naar Nederland en kon ik een trein ticket gaan kopen naar Montreal. Een korte vakantie van 2 weken werd op deze wijze behoorlijk uitgerekt. Drie weken later dan gepland liep ik later het kantoor van mijn werkgever weer in.

Bij het zien van de Stefan Batory in de haven van Montreal begon ik de verzekeringsmaatschappij steeds beter te begrijpen. De dag vóór vertrek ging ik vanuit mijn hotel naar de haven om te zien waar ik de volgende dag zou moeten aanmonsteren. Bij de aangegeven pier kon ik in eerste instantie het schip niet eens vinden. Ik dacht dat het zou uittorenen boven de loodsen en havengebouwen. Dichterbij gekomen zag ik het schip aangemeerd liggen en ik weet nog wat ik dacht … moet ik daarmee de oceaan over?

Pas later aan boord van de Stefan Batory hoorde ik dat ik meevoer op een voormalig schip van de Holland America Line, de Maasdam IV. Het schip met een lange geschiedenis bij de Holland America Line was in 1968 verkocht aan een Poolse staatsrederij en – merkwaardig genoeg, achter het ijzeren gordijn – omgedoopt in de naam van een Poolse koning.

De overtocht, inclusief storm, werd een interessante belevenis. Het is allemaal goed gegaan. Tien dagen na vertrek werd ik in Rotterdam afgeleverd. Tijdens de overtocht, gezeten in een fauteuil met op de achtergrond kamermuziek van een Pools orkestje, maakte ik plannen voor de toekomst. Er zit überhaupt nog een verhaal aan deze overtocht vast. Misschien vertel ik daar nog wel eens iets meer over in één van mijn volgende posts.

Frank de Zanger, 15-12-2021

ms Queen Elisabeth 2 (QE 2), Montreal, foto F. de Zanger, genomen vanaf de Maasdam V, 10 sept. 2005. Lengte 294 m, aantal passagiers 1777, bemanning 1015, snelheid 32,5 knopen.

* * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesolhttp://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl


Reacties

 1. Wat een leuk verhaal! Ik herinnerde het mij niet meer…..

  Goed weekend!

  Liefs
  Anja

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

  • Hai Anja, ik moest ook diep in mijn geheugen duiken. Maar daarnaast heb ik een goed archief. Dat komt mij nu goed van pas!
   Er zit nog een verhaal aan vast bij die oversteek op de Stefan Batory, maar dat vertel ik nog wel eens in een van de volgende posts. Ook goed weekend gewenst! Groeten, Frank

   Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: