Gepost door: Frank de Zanger | maart 6, 2017

Essay: ‘De betutteling van de burger I; MijnBetutteling’

De burger wordt wel meer bij het handje genomen door gewiekste partijen, maar sinds een aantal jaren is er een nieuw fenomeen opgedoken: MijnBetutteling.

Ik weet niet meer precies wanneer – inmiddels zo’n 7 jaar geleden? – wanneer was het dat ik voor het eerst geconfronteerd werd met MijnKpn? Het was toch al een firma waarmee ik – omdat de rekeningen niet klopten – een moeizame relatie mee had. En dan ineens moet je inloggen bij MijnKpn! MijnKpn! Mijn eerste reactie was: mag ik misschien zelf nog bepalen of ik het de moeite waard vind om iets ‘mijn’ te noemen. Het impliceert dat je er iets mee hebt, dat je zelf gekozen hebt om iets tot je eigen vertrouwde omgeving te maken. Natuurlijk is dat niet zo. Het wordt je opgedrongen, het wordt je door de strot gedrukt. Inmiddels doen ze het allemaal, de grootgrutters. Als je energie van Nuon onttrekt, maar verder niets met de firma hebt, dan zul je toch bij MijnNuon je informatie moeten halen, moeten zien hoe je geregistreerd bent, wat ze allemaal van je weten, en wat ze allemaal nog méér van je willen weten. Nu hebben we ook MijnOverheid! Wat heerlijk dat ook dat segment van de maatschappij tot onze eigen intieme sfeer wordt gemaakt. Is het echt te vergelijken met MijnKinderen en MijnKleinkinderen?

De betutteling slaat hevig toe, maar tegelijk ook inlijving in digitale systemen, annexatie van het persoonlijke, en ontheemding. Een zorgelijke ontwikkeling waarmee de gemiddelde burger monddood wordt gemaakt, terwijl hij alles mag delen met anderen. Eigenlijk móet hij alles delen, maar de grootgrutters durven dat niet hardop te zeggen. MijnBetutteling is een onderdeel van ons leven geworden. De vraag is nu of we dat accepteren. Het is nooit te laat om betutteling van je af te schudden.

Ik wil de GrootGrutters hierbij wel een alternatief geven voor MijnBetutteling. Wat dachten ze van BronKpn, BronNuon, BronOverheid. Dan gaan we weer op grote mensen lijken …

In mijn volgende blogs ga ik het hebben over ‘populair worden aangesproken’ door kleingrutters en grootgrutters. Willen we dat? En verder over de ‘Slimme Meter’. Willen we die?

* * *

 De Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij webwinkels. Zie ook Uitgeverij Tournesol: www.tournesol.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: