Gepost door: Frank de Zanger | oktober 30, 2023

Wat een wethouder zou moeten weten

WAT EEN WETHOUDER ZOU MOETEN WETEN

Een wethouder met portefeuille wonen en bouwen zou moeten weten wat de argumenten van omwonenden kunnen zijn tegen bouwplannen. Het zijn zaken die in deze tijd gewoon horen bij een eerlijke afweging of ergens bouwen wenselijk is of niet. Het is kennis en kunde die de overheid spontaan zelf zou moeten meewegen, in plaats van dat het aangedragen moet worden door actievoerders.

Vol bouwen, neem Doesburg

Wat nu in Doesburg – een Hanzestadje aan de IJssel en aan de rand van de Achterhoek – speelt, zal op andere locaties in Nederland ook actueel zijn. Namelijk het plan van College en Wethouders om een waardevol stuk landschap vol te bouwen, terwijl er niet – of niet goed – gekeken is naar alternatieve locaties. Het stadsbestuur in Doesburg heeft onlangs een akkoord bereikt met titel ‘Doesburg op weg naar de toekomst’. Volgens de wethouder – met o.a. de portefeuilles ruimtelijke ordening, bouwen en wonen – moeten we rekeninghouden met de komende generaties. Ze bedoelt dan dat er in Doesburg gebouwd moet worden. Als je in Doesburg naar de toekomst kijkt, dan zou je daar juist niet moeten bouwen.

Het argument dat Doesburg zou moeten meehelpen om een deel van de te bouwen woningen in Nederland op te vangen, is niet vanzelf sprekend. De gemeente Doesburg is daarvoor te klein. De beperkte ruimte die nog over is, zou gebruikt moeten worden voor zaken die in Doesburg zelf van belang zijn, namelijk Doesburg leefbaar en aantrekkelijk houden. Aantrekkelijk voor de Doesburgers, maar ook voor toeristen, die belangrijk zijn voor de middenstand. Bouwen in Doesburg is helemaal niet urgent en dat blijkt uit rapporten van de gemeente zelf.

Argumenten tegen bouw behoren tot de kennis om een afweging te maken

Het is vreemd dat burgers in Doesburg aan de betreffende wethouder duidelijk moeten maken dat er allerlei redenen zijn om niet te willen bouwen. Nu moeten leden van de Actiegroep en Stichting Behoud Open Landschap Beinum aan de wethouder uitleggen, dat je in een agrarisch gebied – dat tegen de IJssel aan ligt – niet zou moeten bouwen, omdat dat terrein grenst aan Natura2000-gebied, en dat als de dijk doorbreekt een overstroming van mogelijk 3,5 m tot gevolg kan hebben. Verder krijg je dan wéér een gebied waar biodiversiteit geen kans krijgt en bevordering van klimaatadaptie de nek om wordt gedraaid. En dan heb ik het nog niet over beschermde vogels die daar aanwezig zijn en foerageren. Had ik al genoemd dat toekomstige bewoners drassige tuinen zullen krijgen vanwege de hoge en wisselende grondwaterstanden? En dan kom ik op het Waterschap Rijn en IJssel, dat ook zijn eisen zal stellen. Er zijn namelijk beschermingszones langs de dijk, die gerespecteerd dienen te worden. De ‘buitenbeschermingszone’ met beperkende maatregelen voor allerlei activiteiten, maar ook de ‘aandachtzones voor brand- en explosiegevaar’,  reiken tot halverwege het geplande woongebied. En uiteindelijk speelt stikstof ook een belangrijke rol. Nu geldt dat stikstof van belang is voor iedere te bouwen woonwijk. Stikstofrechten zullen in ieder geval verkregen moeten worden, en die zijn schaars en duur. Laten we dan alsjeblieft die rechten in Nederland gebruiken daar waar woningbouw urgent is. Daar hoort Doesburg niet bij.

Bevolkingsdruk schuift naar het oosten

Als het in het westen van Nederland, vanwege stijgende waterspiegels, te nijpend wordt om nog te bouwen op terrein ver beneden NAP, dan kan Oost-Nederland deze toekomstige volksverschuiving echt niet opvangen. Daar ontbreekt nu eenmaal de ruimte voor. Oost-Nederland en de Achterhoek willen we ook leefbaar houden. Dan komen we toch echt in de situatie – en laten we het nu maar eens noemen – dat Nederlanders meer oostelijk zullen opschuiven. Zij zullen dan neerstrijken in gebieden waar nog ruimte is, en dat is logischerwijs vooral in Duitsland. En waarschijnlijk ziet Duitsland de Nederlanders graag komen in verband met de eeuwige en aanhoudende tekorten daar aan gespecialiseerd personeel. Laten we nu niet Oost-Nederland en de Achterhoek gaan volbouwen in een poging om de bevolking uit het westen op te vangen. Wat je nu verknoeit, komt nooit meer terug. Te gek voor woorden, maar al deze genoemde zaken moeten leden van actiegroepen naar voren brengen. Zij zijn genoodzaakt om wethouders uit te leggen wat er allemaal speelt in deze wereld.

Doe iets positiefs

Er kan zo gemakkelijk iets anders, iets positiefs gedaan worden met bijvoorbeeld dat laatste stukje open landschap in Doesburg langs de IJssel. Laat de Gemeente Doesburg het bestemmen om open te blijven. Maak er biologische landbouw mogelijk, maak er een ecologische zone van. Een zone waar biodiversiteit wordt bevorderd en waar de dichtbij gelegen woonwijk kan profiteren van afkoeling in de zomer (klimaatadaptatie). Wees creatief! Doesburg zou hiermee kunnen scoren en een voorbeeld kunnen zijn voor andere gemeenten, waar ook kwetsbare gebieden in handen dreigen te vallen van onwetenden en lieden die doen alsof ze onwetend zijn, en projectontwikkelaars die er onevenredig veel geld mee verdienen.

Andere houding van de overheid noodzakelijk

Het is volledig uit de tijd dat burgers kennis moeten aandragen naar wethouders en ambtenaren, die standaard meegewogen zou moeten worden bij bouwplannen. Het lijkt bij bijna ieder bouwproject in Nederland hetzelfde ritueel. De overheid kijkt alleen naar de zaken die ze wil zien: meer woningen, meer inwoners, voorzieningen hiermee op peil houden (drogreden), meer status. De overheid kijkt star één kant op. Met als gevolg dat burgers alle leemten aan inzichten en kennis moeten aanvullen, met als gevolg: verspilling van tijd, moeite en van geld (o.a. om te procederen).  En … er bovenop ook nog eens ongewenste polarisatie. Is het niet juist de overheid die polarisatie wil tegengaan? Dan moet het toch echt anders. Het kan allemaal veel beter, maar het vereist een andere, eerlijker en bijdetijdse houding van de overheid.

Frank de Zanger, update 8-11-2023

Namens de: (link) Stichting tot Behoud Open Landschap Beinum (Doesburg), met mogelijkheid tot het tekenen van een petitie.

Contact: fdezanger@terraqua.nl , blog: https://frankdezanger.com

Het delen van dit bericht wordt gewaardeerd!

* * *

Frank de Zanger schreef zijn 5e roman met titel ‘ms ZEEPAARD’.

‘Ms ZEEPAARD’: spannende fictie, paperback, 258 blz., prijs €19,50. ISBN: 978-90-820784-3-5. Prijs E-boek €9,99. Te verkrijgen bij de boekhandel en bij de webshops, waaronder Libris.nl, Bolcom, Amazon.nl etc. Zie Uitgeverij Tournesol: www.tournesol.nl

ms ZEEPAARD’ combineert spanning, ontspanning en humor met zaken die er toe doen. Vaar mee op ‘ms ZEEPAARD’ en beleef een cruise die je niet snel zal vergeten!

* * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesolhttp://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl


Reacties

  1. Een wethouder is gekozen door de bevolking, dus hij/zij zou moeten handelen

    Like

    • Hallo Herman,

      Precies, een wethouder moet handelen en in dienst van de maatschappij. Niet voor eigen glorie!

      Groeten,

      Frank

      Like


Plaats een reactie

Categorieën