Gepost door: Frank de Zanger | november 17, 2021

Eerste Nederlandstalige eco-thriller `NOBEL WAS HIJ`(1999) niet opgepikt door de grachtengordel

De klimaattop in Glasgow

De klimaattop in Glasgow is beëindigd. De slotverklaring mag voor sommigen dan niet ver genoeg gaan, maar als je het bewustzijn over klimaatverandering – en de noodzaak om op een ‘schone’ manier energie op te wekken – vergelijkt met de situatie in 1999, dan is er een hemel van verschil.

De opkomst van zonne-energie

Ik noem 1999, omdat in dat jaar mijn roman ‘NOBEL WAS HIJ’ uitkwam en in deze roman speelt de moeizame introductie van zonne-energie de hoofdrol. Zo halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw was zonne-energie in feite al ver ontwikkeld. Je kon al zonnepanelen kopen – alhoewel duur – maar bijna niemand begon eraan. Men zag er de noodzaak niet van in en de grote energiemaatschappijen moesten er niets van hebben. Zij hebben zeker hun macht en invloed aangewend om zonne-energie te negeren en weg te zetten als amateuristisch gedoe. Het zou zogenaamd nooit voldoende kunnen zijn, de infrastructuur was er niet (pijpleidingen wel) en het zou te duur worden. Er waren ook in dié tijd gelukkig genoeg wetenschappers en enthousiastelingen die hebben doorgezet en uiteindelijk de energiewereld op zijn kop gezet. Want zonne-energie is in overvloed aanwezig, het is een simpele techniek, en is inmiddels goedkoper dan energie opgewekt met fossiele brandstoffen (zeker als de kosten van milieuvervuiling worden meegerekend).

Zo midden de jaren negentig was ik ook bezig met zonne-energie. Ik kocht een zonnepaneel en liet daar van alles op ‘draaien’, zoals een ventilator en verlichting, en ik sloeg energie op in een accu. Ik verbaasde me over de kracht van één enkel klein zonnepaneel. Ook ik raakte ervan overtuigd dat de opwekking van zonne-energie de toekomst zou zijn en bij uitstek de meest milieuvriendelijke wijze om energie op te wekken.

Zonne-energie versus wind-energie

Het opwekken van zonne-energie is superieur aan dat van wind-energie en dat komt omdat de zonne-energie-techniek veel eenvoudiger is dan de wind-energie-techniek. Bij het opwekken van wind-energie hebben we te maken met bewegende delen (ouderwets) en bij de fabricatie en opstelling van grote windturbines is groot materieel nodig. Het is een regelrechte ‘overkill’. Daarnaast ontsieren de grote bakbeesten het landschap en kunnen mensen er direct hinder van ondervinden. Wind-energie zou je alleen moeten toepassen ver op zee en eventueel op bergkammen in dunbevolkte gebieden. Praktisch overal elders is opwekking van zonne-energie de beste keuze.

Zonne-energie is de toekomst

Dat de opwekking van zonne-energie het definitief gaat winnen in de energiesector staat voor mij vast. Het idee dat kernenergie een rol zou moeten spelen is voor mensen die maar half overstag willen en de problematische opslag van gevaarlijk kernafval naar de volgende generaties willen doorschuiven – en dan heb ik het nog niet over mogelijke catastrofes in de nabije toekomst.

‘NOBEL WAS HIJ’ – de eerste Nederlandstalige milieuroman en de grachtengordel

De overtuiging dat zonne-energie de toekomst heeft, heb ik nu, maar dat had ik ook toen ik ‘NOBEL WAS HIJ’ schreef in 1998-1999. Ik besefte toen niet dat ik de eerste Nederlandstalige milieu-roman schreef. Op de Amsterdamse grachtengordel is er geen aandacht aan besteed. Ik heb daar geen vriendjes, net zo min als bij de recensenten van kranten, tijdschriften en andere media. Al een tijd lanceer ik ‘NOBEL WAS HIJ’ als de eerste roman in het Nederlandstalige leesgebied, die het milieu – en in dit geval de noodzaak om schone energie op te wekken – centraal stelt. Ook nu komt er geen reactie uit de grachtengordel, ook niet met de mededeling dat een andere schrijver mij is voor geweest.

Omdat ‘NOBEL WAS HIJ’ duidelijk thrillerachtige kenmerken heeft, durf ik zelfs te beweren dat ‘NOBEL WAS HIJ’ de eerste Nederlandstalige milieu-thriller (eco-thriller) is. Wat ik er nog aan toe kan voegen, is dat ik óók in dit boek een economische crisis heb verspeld. Die is er ook inderdaad gekomen en heeft van 2008 tot 2011 de wereld in zijn greep gehad.

De strijd is nog niet gewonnen! ‘NOBEL WAS HIJ’ is nog steeds actueel.

Frank de Zanger blog https://frankdezanger.com

Samenvatting ‘NOBEL WAS HIJ’

De jonge, veelbelovende Nobelprijswinnaar en zonne-energie expert, Dr. Joost Veldman, houdt gedesillusioneerd in Rome een onthutsende toespraak. Hij geeft aan ‘het spel’ niet meer te willen meespelen en keert de wetenschappelijke wereld de rug toe. Sindsdien leeft hij chic – aan de Côte d’Azur – een zorgeloos bestaan. Hij zou de ideale persoon zijn om de ontwikkeling van de zonnecel zo’n sprong voorwaarts te geven dat zonne-energie – bij uitstek de technologie voor de opwekking van schone energie – op korte termijn zou kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. Zijn rust wordt al snel verstoord door Mariah, een mooie, jonge journaliste uit Engeland, die hem in een interview aan de tand wil voelen. De wereld, die lijdt onder luchtverontreiniging en broeikaseffect, heeft Veldman’s  kennis harder nodig dan ooit, maar voor hem hoeft het allemaal niet meer. Totdat … Mariah opduikt in de tuin van zijn villa. Het verhaal brengt de lezer naar Zuid-Frankrijk, Nederland en Engeland, en van het kantoor van een multinational naar een eenvoudig privé-laboratorium waarin geëxperimenteerd wordt met zonne-energie. Er volgen spectaculaire gebeurtenissen, waarbij de lezer kennis maakt met krachten waarvan de meesten onder ons geen weet hebben.

‘NOBEL WAS HIJ’ is een spannende roman en de eerste Nederlandstalige eco-thriller. Tevens is het verhaal een pleidooi voor de snelle invoering van schone technologie voor de opwekking van energie.

Informatie over inhoud, auteur, fragment, hoe te verkrijgen, boektrailer etc., klik op: http://www.tournesol.nl/uitgaven/nobel-was-hij

‘NOBEL WAS HIJ’ te beluisteren, te koop en te leen

‘NOBEL WAS HIJ’ wordt nog goed gelezen als boek en eBoek en beluisterd als luisterboek, maar de roman is ook te bestellen als ‘echt’ boek bij uw boekhandel en bij Uitgeverij Tournesol (www.tournesol.nl).

Als luisterboek: prijs €16,95 (ISBN: 97894621 73729), te verkrijgen bij o.a. Luisterrijk en Bolcom/Kobo+.

Als fysiek boek: prijs €11,90 (ISBN: 97890-803597-2-7), te verkrijgen bij uw boekhandel (opgave ISBN-nummer, titel, auteur) en direct bij Uitgeverij Tournesol (mail uw bestelling naar info@tournesol.nl, prijs inclusief verzendkosten).

Als eBoek: prijs €7,99 (ISBN: 9789462173 712), te verkrijgen bij de boekwebshops, o.a. Bolcom.

* * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesolhttp://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: