Gepost door: Frank de Zanger | maart 11, 2020

Een rebels verhaal: ‘Een Geheim Management Plan’

kort verhaal: 'Een Geheim Management Plan', Frank de Zanger

tekening Django Blok

In het kader van het thema van de Boekenweek 2020 ‘Rebellen & Dwarsdenkers’, hier een rebels verhaal, dat ik schreef tijdens mijn verblijf in Indonesië in 1994. Het verhaal is verschenen in het personeelsblad van het adviesbureau waarvoor ik destijds werkte. Het zal bij wel wat managers de wenkbrauwen hebben doen fronsen.

EEN GEHEIM MANAGEMENT PLAN                         Indonesië

Je moet reizen om weer eens wat te horen. Zo was ik laatst in de Sportsman’s Bar in Jakarta om weer eens bij te tanken, en hoorde van een barmeisje (21) dat een Geheim Management Plan (GMP) was uitgelekt van het internationaal opererende bedrijf waarvoor ik werk. Het nieuws was behalve onthutsend, vooral ook schokkend. Het Management Team laat alleen personeel tot managersposten door dat langer is dan 1,85 meter! Het systeem wordt al jaren toegepast.

Eigenlijk had ik het kunnen weten; want kijk eens om je heen naar die lange enden. En toch, er zijn een paar van die kortere jongens door de mazen van het net geslipt. Hoe doen ze dat?
Ik heb deze materie eens grondig met het barmeisje in de Sportsman’s Bar doorgenomen. We zijn tot de conclusie gekomen dat er inderdaad verschillende mogelijkheden zijn om bij de meting, die tersluiks bij de medische keuring wordt uitgevoerd, de zaak te flessen en je boven de drempel uit te wurmen.

De vraag bleef nog: wie kende het GMP (Geheim Management Plan) en wie kon dus degelijk voorbereid op de keuring verschijnen? Het barmeisje beloofde mij om al mijn collega’s, die in de Sportsman’s Bar hun werkbesprekingen houden, uit te horen. Mijn verwachtingen van informatie uit deze bron waren hoog gespannen.

Na haar speurwerk konden wij de volgende methoden achterhalen om langer dan 1,85 meter uit de bus te komen, mocht dat op natuurlijke wijze niet zijn gelukt:
a) Het omkopen van de bedrijfsarts.
b) Naar de keuring komen op plateauzolen en, als afleidingsmanoeuvre, doen alsof je neus bloedt.
c) Het meetinstrument ontregelen vóór de keuring.
d) Brutaalweg doorgeven voor je lengte: ‘schaal 12′ (komt bij alle BV’s voor, maar vooral bij de verliesgevende).

Volgens ingewijden (die ik heb kunnen traceren dankzij het netwerk van mijn assistente) is de mogelijkheid dat een medewerker én geschikt is als manager én kleiner is dan 1,85 meter uitgesloten. Wat de zaak er niet beter op maakte, was het besluit van de Raad van Bestuur (50 +) om de vereiste lengte op te schroeven tot 1,87 meter boven maaiveld. Toch is het een interessant besluit (genomen diep in de nacht, in een verduisterde villa), want wat doen de baasjes die 1,86 meter meten?

Het barmeisje vertelde mij dat zij gisteren één van mijn collega’s had gesproken (ze wilde niet vertellen wie, maar hij maakte een relaxte indruk, en zij schatte hem op 1,87 meter plus), die haar vertelde dat er in de stad dichtbij ons hoofdkantoor (The Netherlands) een stormloop was geconstateerd op winkels voor speciaal schoeisel. Het gebruik van moedwillig extra hol geslagen steunzolen en verhoogde hakken wordt niet geschuwd. Anderen zoeken hun heil in toepetten met schoudervulling. Genoeg hierover, het besluit is genomen. Alleen nog even informeren of de Ondernemingsraad in het geheim akkoord is gegaan. Als dat zo is, dan is alles natuurlijk in orde en spreken we nergens meer over.

Frank de Zanger

Uit ‘Wereld-Impresssies van een Jetplane-Nomade’, 2000

* * *

* ‘Een Zee van Zacht Geruis’ * ‘Nobel Was Hij’ * ‘De Ring’ * ‘Gezien de Gekte’ * ‘Wereld-Impressies van een Jet-Plane Nomade’

De boeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij www.boekenroute.nl (hier ook e-boeken), bij Uitgeverij Tournesol: www.tournesol.nl (contact: info@tournesol.nl) en bij uw boekhandel (titel/auteur/Tournesol). ‘Nobel Was Hij’ en ‘De Ring’ ook als luisterboek bij www.luisterboeken.nl

Zie filmpjes – o.a. voordrachten, composities, booktrailers, mini-sailing – van Frank de Zanger op YouTube


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: