Gepost door: Frank de Zanger | maart 11, 2016

Essay: ‘Hoe nu verder met de verziekte bankensector?’

Actiepunten om de rol van banken te verkleinen

Na het lezen van het boek ‘DIT KAN NIET WAAR ZIJN’, blijkt dat de schrijver Joris Luyendijk ook niet weet hoe het verder moet met de verziekte bankensector. Hij heeft velen die in deze enerverende branche werken in de Londense City geïnterviewd, geanalyseerd en gewogen, maar is niet doorgedrongen tot de ziekte zelf die daar rondwaart. In het laatste hoofdstuk van zijn boek, met titel ‘De Lege Cockpit’, moet hij bekennen dat hij geen masterplan voor verbetering heeft. Wel zegt hij dat, behalve veel bankiers, vooral het systeem niet deugt. Nieuw DNA is nodig! Van binnenuit zal de verandering niet komen en van de politiek is ook niet veel te verwachten. Sterker nog, de politiek heeft het allemaal getolereerd, met een mondiale crisis tot gevolg. Luyendijk heeft ontdekt dat in het vliegtuig, dat de bankensector vervoert, de cockpit leeg is. Er is niemand die ons uit de gevarenzone of naar een betere toekomst kan loodsen en de stewardessen zeggen niets. Ja, ‘wilt u een drankje misschien?’. Wij zitten in een vliegtuig met een lege cockpit en … het vliegtuig vliegt. Dat voelt niet goed en is zeer onbevredigend. Helemaal aan het eind van zijn boek schrijft Luydendijk nog wel: ‘Het democratische bestel is en blijft de beste kans van gewone burgers om op vreedzame wijze de macht te veroveren op de mondiale financiële sector’. Maar dan is het boek uit en komen er geen suggesties om ergens een deugdelijke piloot te vinden, of voor een systeem om de bankensector aan te pakken, te veranderen, en veilig te maken.

Hoe nu verder?

Als burger zul je je afvragen: Hoe nu verder en wat als de volgende financiële crisis binnendendert? Wat gebeurt er met mijn spaargeld, met de waarde van mijn huis, met mijn hypotheek, met mijn baan, met mij? Niemand die het weet. Verwacht niets van de banken zelf. Hooguit van de overheid, die weer het belastinggeld van de burgers zal gebruiken om ons uit het moeras te trekken. Maar, het zou nooit meer zo ver moeten komen en om een aanzet te geven tot een echte verandering, wil ik een poging wagen om het laatste hoofdstuk van ‘DIT KAN NIET WAAR ZIJN’ – dat u in een lege cockpit achterlaat – verder aan te vullen. En ik denk dat ik een zeker recht van spreken heb, want ik heb in mijn roman ‘NOBEL WAS HIJ’ de financiële crisis midden jaren negentig al voorspeld.

Actieplan

Wij burgers moeten de macht van de banken, die zo vaak is misbruikt, breken door de bankensector kleiner te maken, te minimaliseren, en zo nodig te marginaliseren. Als de macht gebroken is, dan kan deze ook niet meer misbruikt worden. Is dat mogelijk? Het lijkt bijna onmogelijk, maar is het niet. Denk aan de energietransitie die we nu meemaken. Die broodnoodzakelijke overgang van fossiele brandstoffen naar schone brandstoffen (‘NOBEL WAS HIJ’, 1999) is ook niet gestart door de industrie of door overheden. Zij hebben zelfs die overgang lang getraineerd vanwege de gevestigde belangen die ze meenden te moeten verdedigen. Nee, de burgers, milieuorganisaties, belangengroepen, die hebben de heren op de knieën gedwongen tot ze bereid waren om werkelijk naar het energieprobleem te kijken. Dus, wat met de energiesector kan, kan ook met de bankensector.

Ik stel een actieplan voor, waarbij de volgende stelling centraal staat:

‘De beste manier om met banken om te gaan, is om er zo min mogelijk gebruik van te maken’.

Ik kom tot 10 punten en ik nodig een ieder uit om de lijst met bruikbare en praktische suggesties uit te breiden.

 1. Leen alleen geld van een bank als het noodzakelijk is. Laat je niet verleiden om te lenen.
 2. Los je hypotheek snel af. Vrijheid blijheid!
 3. Ga alleen een verbintenis aan met een bank als hun ‘product’ gemakkelijk te begrijpen is. Als veel uitleg nodig is, moet er een rood lampje gaan branden.
 4. Investeer alleen in zaken waarin je zelf gelooft en die er in de maatschappij toe doen.
 5. Beleg in alternatieve (niet fossiele) energiebronnen en dan direct; niet via een bank.
 6. Beleg bij voorkeur niet in beursgenoteerde bedrijven, maar in solide familiebedrijven met een goede reputatie en een beleid gericht op bestendiging in plaats van korte termijn winstbejag.
 7. Stem op een partij die de banken aan banden legt. Een valse hond hoort aan de ketting!
 8. Doek alle bankrekeningen op die je zelden gebruikt.
 9. Zie een leven voor je waarin je niet afhankelijk bent van banken.
 10. Kijk niet naar TV-programma’s waarin foute bankiers hun zegje nog even komen doen.
 11. Gebruik crowd funding (sugg. Wiebe van Rij).
 12. Gebruik bitcoin/blockchain technologie (sugg. Wiebe van Rij).
 13. Ruilhandel (sugg. Willem Bemers).

Ik hoop dat ik met bovenstaande actiepunten een aanzet heb gegeven om niet alleen de lege cockpit weer bemand te krijgen, maar om het vliegtuig dat bankensector heet aan de grond te zetten en alleen nog te laten opstijgen in een kleiner formaat en als het allemaal veilig is. Gekker zou het niet moet worden.

Frank de Zanger

Roman ‘NOBEL WAS HIJ’, 1999, boek: ISBN 978-90-803597-2-7, prijs €6,95, eBoek €3,95

Roman ‘GEZIEN DE GEKTE’, 2014, boek: ISBN 978-90-820784-1-1, prijs €9,90, eBoek €3,95

 * * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij webwinkels. Meer informatie bij Uitgeverij Tournesol: www.tournesol.nl


Reacties

 1. Aan de grond houden wellicht en verder gaan met bitcoin/blockchain technology, crowd funding en dergelijke…

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: