Gepost door: Frank de Zanger | februari 1, 2014

Kort verhaal: ‘Wining’ (Trinidad)

 Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij webwinkels. Meer informatie bij Uitgeverij Tournesol: www.tournesol.nl

* * *

Trinidad & Tobago

Terug uit Trinidad, ben ik weer eens gaan graven in oud materiaal. Vijftien jaar geleden was ik ook in Trinidad en gelukkig ondervond ik recentelijk dat het land niet wezenlijk is veranderd. Maracas Beach, het mooie strand aan de noordzijde van het eiland met de bossen uitmondend in het water, is intact gebleven (zie foto). Geen hoogbouw, geen hotels; een simpel levendig strand met hoge golfslag, waar je een biertje en een ‘bake and shark’ kunt halen. De politici die elkaar in de haren vliegen op het eiland; er is niets veranderd. Maar ook is de calypso nog levend, en de steelbands, en het carnaval. Lees hier het derde korte verhaal over Trinidad, geschreven in 1998; alsof er niets is veranderd.

Uit ‘Wereld-Impressies van een Jetplane- Nomade’, Frank de Zanger, Tournesol, 2000, www.tournesol.nl

Illustratie: Laura de Zanger (www.lauradezanger.nl)

Wining1a,T&T

‘WINING’                              Trinidad, 1998

Winen’ (spreek uit weinen) is populair in Trinidad. Het is een echt volksgebruik geworden, dat met carnaval ruimschoots wordt toegepast. Een collega van mij die kort Trinidad had bezocht, maar dit aspect net even gemist had, vroeg mij dit verschijnsel te beschrijven. Ik heb hem de volgende e-mail gezonden:

Beste X,

Bij ‘wining’ plaatst een heer zich achter een dame, of een dame plaatst zich voor een heer. De keuze lijkt moeilijk, maar in de praktijk gaat het als het ware automatisch. Het is wel aan te raden dat dame en heer beiden weten dat ze daadwerkelijk tot ‘wining’ overgaan, anders kunnen er misverstanden ontstaan. Vervolgens bewegen dame en heer, liefst gelijktijdig, zich ritmisch op de muziek. Let wel: muziek is noodzakelijk, anders is ‘wining’ sociaal gezien niet te plaatsen, en kunnen er wederom misverstanden plaatsvinden. Tijdens ‘wining’ zijn de bewegingen vrij; er is ruimte voor variatie. Wel is het zo, zoals ik zelf gezien heb, dat één van de partners er uit enthousiasme als het ware ‘vandoor’ kan gaan, waardoor er door buitenstaanders interpretatie-misverstanden kunnen plaatsgrijpen. Wat essentieel is, is dat het geheel een sociaal gebeuren blijft, wat ook door buitenstaanders met genoegen moet kunnen worden aanschouwd. Hoewel… bij nader inzien, is dit ook vatbaar voor verschillende interpretaties. Het lijkt allemaal wat theoretisch, maar in de praktijk vallen de theorieën snel weg en ontvouwt zich spontaan een gezamenlijke lichamelijke bewegelijkheid, die bij ons in het westen misschien enig opzien zal baren, maar hier volledig geaccepteerd en vooral begrepen wordt. Men kijkt er, onder genot van een glaasje, graag naar. Zo blijft het al met al dus toch een sociaal gebeuren.

Ja, als de stemming er goed in zit dan wordt er ‘ge-wined’ in Trinidad. Maar… niet bij iedere gelegenheid. Op een receptie bijvoorbeeld beslist niet!

Ik zou niet weten, beste XXX, hoe ik ‘wining’ scherper zou kunnen definiëren als hierboven vermeld. Ik hoop dat je er geen slapeloze nachten van krijgt.

Groeten,

© Frank de Zanger


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: