Gepost door: Frank de Zanger | november 23, 2021

Een schrijver gaat weer schrijven. post 1

De auteur op ms Statendam, mei 2005.

EEN SCHRIJVER GAAT WEER SCHRIJVEN 1

Een nieuwe roman

Mijn laatste roman ‘GEZIEN DE GEKTE’ verscheen in 2014. Het wordt hoog tijd dat er aan een nieuwe roman wordt gewerkt. Niet dat er geen ideeën waren. Zo kwam één idee iedere keer weer naar boven, namelijk het schrijven van een roman waarvan het verhaal zich afspeelt op een cruiseschip. En dat is eigenlijk een logische gedachte want als schrijver heb ik in de functie van Environmental Officer in 2005 en 2006 op cruiseschepen van de Holland America Line gevaren.

Hoe ik daar als hydrogeoloog en milieukundige (want dat was mijn feitelijk beroep) terecht ben gekomen, zal ik in de volgende post uitleggen. Maar uniek is dat ik precies weet hoe een cruiseschip er uit ziet – van diep in de machinekamer tot hoog op de brug – hoe zo’n drijvend dorp functioneert, wat voor typen bemanning (uiteraard inclusief vrouwen) er aan boord wonen en wat ze doen. Ook heb ik een goed beeld van de passagiers die aan boord komen, want een Environmental Officer wordt geacht zich te mengen onder de passagiers om de boodschap van milieuverantwoord varen over te brengen.

Waarom heeft het zo lang geduurd?

Nu is het dan zover. Waarom heeft het zo lang geduurd? Voor een deel is het natuurlijk tijdgebrek geweest aan het eind van mijn carrière en voor een ander deel komt het omdat ik een heel sterk verhaal nodig heb. Ik ben niet zo naïef om te denken dat een mooi decor voor een roman voldoende zou zijn. Een sterk verhaal is essentieel … en ook heel lastig. Ik ben daar nog niet helemaal uit, maar gezien mijn ervaring met mijn vorige romans weet ik dat het verhaal zich verder zal vormen, zal gaan leven, en zich zal aanpassen aan wat ik in het verhaal breng aan ideeën en personages.

Er zijn nog veel zaken op te lossen. Zo zal ik een andere naam moeten vinden voor de ‘Holland America Line’, want ik wil maximale vrijheid hebben om te schrijven. Ook heb ik nog geen titel voor het boek. Geen probleem; ik kom binnenkort wel met een werktitel. De definitieve titel kan zelfs nog op het allerlaatste moment – wanneer de roman al geschreven – worden ingebracht.

Mijn archief

Wat ik al wel heb gedaan – vorig jaar al – is het ordenen van mijn archief dat ik heb over cruiseschepen, de cruiseschepen waarop ik gevaren heb, over havens, havenexcursies, milieuregels, technische zaken, schema’s, notities, e-mails, uniformen, rangen en standen, foto’s, menu’s, uitnodigingen voor diners en voorstellingen enz. Dat archief is natuurlijk belangrijk, maar nog belangrijker zijn mijn eigen herinneringen en indrukken die ik heb opgedaan tijdens de vele cruises die ik heb gemaakt naar Alaska, Canada, East England, het Caraïbisch gebied, Hawaï en het Panama Kanaal.

Volg mijn blog

Het is mijn plan om de lezers van mijn blog op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom het schrijven van deze nieuwe roman. Ik zal mijn posts zo moeten schrijven dat ik inzage kan geven in het schrijfproces zonder dat ik het verhaal, de plots – en onvermijdelijk mysterieuze zaken – zal prijsgeven. Een uitdaging die ik wel wil aangaan. Het zal niet lang duren voordat post no. 2 verschijnt, want er is nog zo veel te ordenen en te vertellen.

Frank de Zanger

23-11-2021

* * *

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesolhttp://www.tournesol.nl ; email: info@tournesol.nl


Reacties

 1. Veel succes Frank!

  Groet,
  Liesbeth

  Like

  • Liesbeth, bedankt! Ik ben mijn fotoarchief ingedoken en ontdekte dat ik tijdens mijn eerste vaart op de Statendam van de Holland America Line het hele schip heb gefotografeerd van diep in de machinekamer, via de restaurants, de zonnedekken, mijn hut etc., tot hoog op de brug. Ik was vergeten dat ik die foto’s had. Ik zit er weer helemaal in!

   Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: