Gepost door: Frank de Zanger | augustus 23, 2019

Waarom ik Facebook ga afsluiten

Waarom ik Facebook ga afsluiten

Facebook volgt je overal

Je wordt door Facebook gevolgd op alle websites en aps die je bezoekt. Facebook houdt je surfgedrag bij, verzamelt je gegevens, analyseert, concludeert, en weet je te vinden voor gepersonifieerde advertenties en meer.

Zojuist is bekend geworden dat Facebook bezig is met een (omstreden) koppeling van Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram (NRC, 21-8-2019). Het uitkleden van je privacy is bijna compleet. Je kunt in de privacyinstellingen van Facebook nog het een en ander sturen, maar klik daar eens naar door en probeer te vinden wat je zou willen instellen. Een bijna onbegonnen klus in de wirwar van slecht geformuleerde opties. En daarbij komt, de privacyinstellingen veranderen regelmatig. Dus iedere keer maar weer …

Zorgwekkende bemoeienis met moordrobots

Facebook is ook ‘gemiddeld zorgwekkend’ betrokken bij de ontwikkeling van technologie voor moordrobots (NRC, 19-8-2019). Dit zijn dodelijke autonome wapensystemen zoals drones, onbemande voertuigen, schepen en vliegtuigen, die zelfstandig kunnen besluiten om mensen te doden. Facebook is een wolf in schaapskleren.

Voorspelling: je DNA ‘op straat’ en verhandelbaar

Ik wil nog graag een voorspelling doen: er zijn bedrijven waar je voor een paar tientjes eigen DNA-materiaal kunt inleveren en laten onderzoeken. Op TV kom je de reclames al tegen. Wat daar uit komt, is de herkomst van je voorouders, je etnische afkomst. Leuk om te weten. Maar wat doen ze verder met je DNA? Bij uitgebreider onderzoek wordt niet alleen bekend waar je vandaan komt, maar ook waar je naar toe gaat. Er rolt van alles uit: o.a. levensverwachting en de kans om bepaalde ziekten te krijgen. Interessante informatie voor een ander om jou op je toekomst voor te bereiden.

Ik denk dat het heel goed mogelijk is, dat DNA-test-bedrijven al in handen zijn van grote techbedrijven, of dat deze in de toekomst door deze reuzen worden opgekocht. In dat geval ligt uw DNA in feite ‘op straat’ en kan er in gehandeld worden. Ze zullen u weten te vinden met hun adviezen over levensstijl, behandelingsmethoden, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en uitvaartcentra.

Er zijn veel mensen sceptisch over de waarschuwingen i.v.m. grote media-tech-bedrijven: ‘ik heb niets te verbergen’, zeggen ze dan. Nee, je hebt niets te verbergen, maar ze komen alles van je halen, ongevraagd.

Heel vreemd, als je op straat gevolgd wordt door iemand, dan kan dat irritant en zelfs bedreigend zijn. Maar, als dat gebeurt zonder dat je het in de gaten hebt, dan is er – lijkt het – niets aan de hand.

Wanneer een alternatief voor Facebook? Maar dan een sociaalnetwerk zonder dubbele agenda.

Als er een nieuw, alternatief sociaalnetwerk wordt gestart, dat echt als zodanig is bedoeld en geen dubbele agenda heeft, dan zal ik me zeker aanmelden.

*   *   *

Berichten over mijn schrijfwerk (romans), liedteksten, tekeningen, en sinds kort ook componeren, blijf ik posten op deze blog: https://frankdezanger.com

Romans/eBoeken/Luisterboeken van Frank de Zanger zijn te verkrijgen/bestellen bij uw boekhandel en bij de webwinkels. Zie Uitgeverij Tournesol: www.tournesol.nl

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: